Stater toegevoegd aan collectie Groninger Museum

De betaal- en gedenkpenning de Stater, die eerder dit jaar werd geslagen ter gelegenheid van het 850-jarig bestaan van Haren, is toegevoegd aan de Collectie Munten en Betaalpenningen van het Groninger Museum. Op dinsdag 31 augustus werden twee, ongebruikte, exemplaren door de Stuurgroep Haren 850 aangeboden aan dr. Egge Knol, conservator archeologie en geschiedenis van het Groninger Museum. De Harense edelsmid Jos Mastenbroek bood op zijn beurt ook een exemplaar, maar dan in zilver, aan. De heer Knol is tevens beheerder van voornoemde collectie. De aanbieding vond plaats in de Feithzaal van het ‘oude’ Groninger Museum aan de Praediniussingel.

 

De penning heeft in het Harener betalingsverkeer gedurende dit jubileumjaar 2010 een waarde van 3 euro.

Verkrijgbaarheid

De Staters zijn te koop bij de VVV aan de Rijksstraatweg 205 in Haren. Het kantoor is gevestigd in de zaak van Boomker Boeken +. Voor tien Staters of meer kan men ook terecht bij de Rabobank in Haren.

Begin dit jaar is de Harener middenstand gevraagd mee te helpen de Stater onder het winkelende publiek in omloop te brengen. Voorzitter van Ondernemend Haren, Jaap Boerema, toonde zich bij de presentatie zeer enthousiast. Toch blijkt de animo onder de Harener winkeliers vooralsnog wat tegen te vallen. Vanaf heden zal de Stater opnieuw en nadrukkelijker onder de aandacht van het publiek gebracht worden. De Harense ondernemers zal gevraagd worden de betaalpenning alsnog ruim te accepteren. Bij de start van de actie heeft meer dan de helft van de Harener winkeliers zich als deelnemer in dit penningproject aangemeld en een raamsticker aangebracht ten teken dat hun zaak meedoet. Elders in Nederland is inmiddels groeiende belangstelling voor de Stater, zo meldt de MUNTkoerier, het onafhankelijk maandblad in de Benelux voor verzamelaars van munten, penningen en papiergeld. Ook het nieuwe numismatische tijdschrift Flabbe schenkt aandacht aan de Stater.

De naam Stater verwijst naar een oude Romeinse munt die in het verre verleden ook in dit gebied is gebruikt en bij archeologische opgravingen is gevonden.

De penning is ontworpen door Jeannette Ensing, grafisch ontwerper te Groningen. Zij ontwierp destijds ook de huisstijl van de gemeente Haren met het bekende logo van de molen De Hoop en de Harense dorpstoren.

Zilveren en vergulde Staters

Naast de 'gewone' Staters zijn er ook zilveren en vergulde Staters in een luxe etui verkrijgbaar. Deze zijn vervaardigd door de Harense Edelsmederij van Jos Mastenbroek aan de Meerweg.

Een zilveren Stater in etui kost € 105,00

Een vergulde zilveren Stater in etui kost € 165,00

Daarnaast heeft de Edelsmederij een een zilveren Stater aan een zilveren sleutelhanger vervaardigd. Deze kosten € 145,00Laatste wijziging:

24 november 2010


Conservator van het Groninger Museum, dr. Egge Knol, ontving twee standaard Staters van de Sttuurgroep Haren 850 en een een zilveren Stater van de Harense edelsmid Jos Mastenbroek voor de collectie Munten en Betaalpenningen. De betaalpenningen werden aangeboden door Hein Bekenkamp van de Stuurgroep.