65 jaar geleden werd Haren bevrijd

Op 14 april 1945 is Haren door de Canadezen bevrijd. De driekleur in top na vijf lange bezettingsjaren. De Hareners vierden uitbundig feest.

Op vrijdag 16 april herdacht Haren die bevrijdingsdag, 65 jaar geleden, op een bijzondere manier. In de Ontmoetingskerk aan de Sterremuurweg in Haren kreeg de nieuw verworven vrijheid een speciale invulling.

Verschillende sprekers haalden op hun geheel eigen manier herinneringen op aan die aprildagen in 1945. Zoals Harener Otto Jansen en oud-Noordlaarder Jan Siebo Uffen. Daar horen foto- en filmbeelden bij. Daar hoort muziek bij. De Chr. Muziekvereniging Oranje Nassau verzorgde gedurende de gehele avond feestelijke optredens. Pianist Diederik Idema en zangeres José Zwerink om lijstten de verschillende optredens met passende muziek en liedjes.

Bijzondere spreker van deze avond was emeritus hoogleraar godsdienst- en pastoraalpsychologie Rein Nauta uit Eelde. Hij stelde de bevrijding, de vrijheid in een bijzonder daglicht. In 1945 beleefden niet alle Hareners de bevrijding. Van hen overleefden er 66 de oorlog niet. Zij sneuvelden, werden weggevoerd, doodgeschoten, vermoord. Over die Hareners verscheen een boek. Auteur Wil Legemaat ging er tijdens deze bevrijdingsavond dieper op in.

Beroepsmilitair Jaap Spoelstra verhaalde van over de huidige stand van zaken tijdens een vredesmissie in Afghanistan.

De avond werd besloten met een optreden van Thalia Haren Muziektheater en Oranje Nassau. Als gastheer en interviewer trad deze avond op Hein Bekenkamp van de Stuurgroep Haren 850.

Een tank van het Canadese Fort Garry Horse-regiment rolt Haren binnen op 14 april 1945.Laatste wijziging:

1 juli 2010